چگونه از خیرگی نور جلوگیری کنیم؟

به طور کلی نور موجود در هر محیط باز و بسته باید آرامش بخش و دارای شاخصه‌ها و معیار‌های مشخصی باشد. این معیار‌ها شامل دمای رنگ مناسب، نمود رنگ، نحوه توزیع نور در محیط و مواردی از این قبیل هستند. در این بین یکی از معیار‌ها و شاخصه‌های مهم یک نور مناسب، عدم خیرگی است. خیرگی سبب وجود نور نامناسب در محیط شده و تشخیص میزان نور را برای چشم انسان سخت می‌کند. حالا سوال اصلی این است که جلوگیری از خیرگی نور یا مقابله با خیرگی نور چگونه امکان‌پذیر است؟

در این مطلب ابتدا پدیده خیرگی و عوامل موثر بر ایجاد آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم و در ادامه راهکار‌های رفع تیرگی نور را نیز به شما خواهیم گفت.

خیرگی چیست؟

در واقع خیرگی نور پدیده‌ای است که به علت وجود کنتراست بالا میان روشنایی و تاریکی محیط به وجود می‌آید. این پدیده تشخیص اختلاف میزان درخشندگی را برای چشم سخت کرده و اثرات منفی مانند خستگی ذهن و سوزش چشم را به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال‌های رایجی برای خیرگی می‌توانیم به نگاه مستقیم به نور بالای چراغ ماشین در شب، نور خورشید، نور جلوی چراغ میوه فروشی‌ها، نور چراغ خیابانی و مواردی از این قبیل شروع کنیم.

خیرگی چیست؟

انواع خیرگی 

حالا که با تعریف این پدیده نوری آشنا شدید، قبل از اینکه به راه‌های جلوگیری از خیرگی نور بپردازیم، ابتدا انواع خیرگی را بررسی می‌کنیم.

خیرگی محدود‌کننده 

خیرگی محدود‌کننده یا به اصطلاح پوشاننده به واسطه نور‌های مزاحم و خیره‌کننده، بخش عمده‌ای از پرده نورانی موجود در شبکیه چشم را می‌پوشاند و در این راستا قدرت تشخیص نور کاهش یافته و دید چشم محدود خواهد شد. به طور کلی به هر میزان که زاویه منبع روشنایی و خط دید فرد بیشتر باشد، میزان خیرگی نیز به همان نسبت کاهش پیدا می‌کند. مثلاً در نور بالای ماشین در شب زاویه دید فرد و محل نصب چراغ زاویه ۴۵ درجه ایجاد می‌شود تا از وقوع این پدیده جلوگیری به عمل بیاید.

خیرگی آزار‌دهنده 

خیرگی آزار‌دهنده نوع دیگری از این پدیده است که به اندازه نوع محدود‌کننده باعث بروز مشکل نمی‌شود. همچنین نمی‌توانیم به صورت دقیق مقدار این نوع خیرگی را اندازه‌گیری کنیم. علاوه بر این موضوع باید بدانید که به صورت کلی کاهش خیرگی آزار‌دهنده با کاهش خیرگی محدود‌کننده همراه بوده و رابطه مستقیم دارد. نمونه رایجی از خیرگی آزار‌دهنده هنگام قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مدت طولانی ایجاد می‌شود.

انواع خیرگی

عوامل ایجاد خیرگی:  

قبل از اینکه با راهکار‌های مقابله با خیرگی نور آشنا بشید، ابتدا باید راجع به عوامل موثر بر ایجاد خیرگی نور بدانید.

این عوامل عبارتند از:

  • وجود انعکاس زیاد در سطوح مختلف
  • محل قرارگیری نامناسب پنجره و چراغ
  • بازتاب نور توسط مانیتور
  • عدم استفاده از روشنایی موضعی در کنار روشنایی عمومی
  • وجود لامپ‌های متعدد در یک محیط بسته و بزرگ
  • ارتفاع کم لامپ‌های یک محیط
  • وجود چراغ بی‌کیفیت و نامناسب در محیط‌های باز و بسته

 روش‌های رفع خیرگی 

حالا بحث اصلی این است که راه‌های جلوگیری از خیرگی نور به چه صورت است که آن را برای محیط‌های باز و بسته بررسی خواهیم کرد.

برطرف کردن خیرگی در فضا‌های باز و بسته 

برای مقابله با خیرگی نور در فضا‌های بسته و باز به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • از محل نصب و قرارگیری صحیح لامپ‌ها در فضای مورد نظر اطمینان کافی حاصل کنید. به طور کلی چراغ‌های موجود در یک محیط باید به گونه‌ای تبدیل شوند که به صورت مستقیم به چشم فرد نتابند.
  • در هنگام طراحی یک محیط باید محل قرارگیری پنجره‌ها به گونه‌ای باشد که نور مستقیم خورشید بر سطح شیشه‌ها نتابد.
  • سعی کنید از چراغ‌های توکار و نور‌های مخفی در محیط‌های بسته و باز استفاده کنید. چراغ‌های توکار می‌توانند تا حد زیادی نور مناسب محیط را فراهم کرده و از بروز خیرگی جلوگیری کنند.
  • از چراغ‌های ضد خیرگی در محیط‌های مختلف استفاده کنید. این چراغ‌ها در مدل‌های مختلف موجود هستند و شما می‌توانید با مراجعه به فروشگاه وب سایت بسته به سطح نیاز خود، مدل مناسبی را خریداری و مورد استفاده قرار دهید.
  • ایجاد پنجره در بخش شمالی محیط باعث تابش غیر مستقیم نور خورشید و در نتیجه جلوگیری از خیرگی نور می‌شود.
  • پنجره‌های جنوبی در فصل زمستان نور بیشتر و در فصل تابستان نور کمتری را از خورشید دریافت می‌کنند به همین دلیل می‌توانند علاوه بر مقابله با خیرگی نور، گرمای مورد نیاز منزل را نیز تأمین کنند.
  • در هنگام عصر پنجره‌های غربی و در هنگام صبح پنجره‌های شرقی در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار می‌گیرند. یکی از راهکار‌های رفع تیرگی نور ایجاد و قرار دادن پوشش مناسب بر روی پنجره‌های شرقی و غربی است.
  • طراحی سقف‌های بلند برای فضا‌های بسته بزرگ مثل مجتمع‌های تجاری.
  • استفاده بیشتر از چراغ‌های cob به جای چراغ‌های smd. چراغ‌های cob خیرگی کمتری را در محیط‌های باز و بسته ایجاد می‌کنند.
  • استفاده از چراغ‌های ریلی با طراحی رفلکتور استاندارد و مناسب.

 روش‌های رفع خیرگی 

به خیرگی نور توجه کنید!  

در این مطلب به بررسی راهکار‌های رفع تیرگی نور پرداختیم و به طور کامل به شما گفتیم که نحوه جلوگیری از خیرگی نور به چه صورت است. ایجاد پدیده خیرگی نور در بلند مدت سبب آسیب رسیدن به چشم و همچنین آشفتگی ذهنی می‌شود و به همین خاطر باید مقابله با خیرگی نور را جدی بگیرید. همانطور که در محتوا به آن اشاره کردیم، استفاده از چراغ‌های توکار، ریلی و cob سبب جلوگیری از ایجاد پدیده خیرگی نور در محیط‌های باز و بسته می‌شود. در صورت تمایل به خرید انواع چراغ‌های ضد خیرگی می‌توانید به فروشگاه وب سایت مراجعه کرده و مدل مورد نظر خود را همراه با گارانتی مدت دار با قیمت مناسب خریداری کنید.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.